+36 29 998 555 (H.-P.: 10:00-18:00)

Turisztikai engedélyszám:  I-0004569.1      BFKH szám: TO-000103

Holidayintenerife.eu logo hosszúkás

Napsütéses Karácsony Tenerife szigetén

Tenerife karácsony család utazás kanáriszigetek

Sokak álma egy nem megszokott Karácsonyt eltölteni, egy csodás szigeten, ahol ilyenkor is lankadatlan napsütés várja.
Engedjétek meg, hogy mielőtt leírom részletesen, hogyan zajlik a Karácsony Tenerife szigetén, először hagyj fejtsem ki az időjárással kapcsolatos kérdést, amit mindenki feltesz, aki ebben az időszakban szeretne utazni Tenerifére.

Milyen az időjárás Tenerife szigetén, Karácsony és Szilveszter környékén decemberben?

A világ egyik legjobb időjárása vár egész évben, nem csak december környékén. Képzeld el, hogy csodálatos óceánparton sétálgatsz, majd megmártózol a kristálytiszta vízben. Túrázni indulsz a változatos természetbe. Vagy egyszerűen a szállodában maradsz és napozol a langyos vizű úszómedence mellett. Erre alkalmas idő vár Tenerifén.

Mindössze 5 órányi repülőútra van a Kanári-szigetek, ahol a kanári vendégszeretet gondoskodik arról, hogy otthonosan érezhesdd magad, miközben pároddal, barátaiddal vagy az egész családdal ünnepelsz.

Tenerife karácsony ünnepe

De vannak, akiket a pontos decemberi hőmérséklet szokott érdekelni.

 

Tenerifén decemberben 20 fok körül mozog az átlagos középhőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a nappali órákban általában 25 fok fölött van a déli részen a hőmérséklet, éjszaka, pedig lehül 20 fok alá.

Az óceán átlaghőmérséklete decemberben 20-22 fok, de a nyári hónapokban is 24-26 fok között alakul, tehát nincs nagy különbség a vízhőmérsékletben a nyári és a téli hónapok között.

Na de térjünk vissza az itteni karácsonyra…

.

Hogyan ünneplik a Karácsony-t Tenerife szigetén?

Tenerife szigetén, akárcsak Spanyolország többi részén, a karácsonyt is komolyan veszik és a hagyományos módon ünneplik. Ezt a fontos ünnepet általában a családdal együtt töltik.

Tradicionálisan a karácsonyi ünneplés december 24-én, szenteste (nochebuena) kezdődik. Az este első része egy finom tapas-ból, hagyományos levesekből és salátákból, valamint bárány-, marha- vagy baromfisültből készült ünnepi étkek. A helyiek is édeszájúak, karácsonyi édességeik is vannak, mint például a mantecado, polvoron vagy a leggyakoribb, a turron.

Mantecado polvoron turron tenerifei karácsonyi édességek
Mantecado polvoron, turron tenerifei karácsonyi édességek

Az éjféli mise kihagyhatatlan esemény a hagyományos spanyol karácsonykor, a tenerifei családok általában évről évre vallásosan vesznek részt rajta.

Az istentisztelet után csak sétálnak az utcákon, az El Baile del Niño néven ismert ünnepségeken mulatnak, ahol zenészek játszanak hangszereikkel, miközben a tömeg a Kisded születését ünnepli.

Tenerifén is december 24-én van a karácsonyi ajándékozás?

A legalapvetőbb különbség talán az ajándékozásban van, mert a gyerekek az ajándékok nagy részét nem Karácsonykor kapják meg, hanem január 6-án (dia de los Reyes Magos).

Roscon de Reyes, Királyok kalácsa
Roscón de Reyes-Királyok kalácsa, melyet január 6-a reggelén fogyasztanak

A királyok január 5-én érkeznek teveháton, nagy felvonulás kíséretében. Cukorkákat dobálva a tömegbe. A családok részt vesznek a felvonuláson, majd a három királyok az este folyamán hozzák a gyerekeknek az ajándékokat. (Nem december 24-én a Jézuska, mint nálunk.) Másnap reggel temérdek ajándék várja őket a fa alatt. Az ajándékok kibontása után elfogyasztják a királyok kalácsának nevezett péksüteményt.

La Laguna városában vannak a legszebb esti karácsonyi fények, érdemes ellátogatni egy sétára.

Karácsonyi hangulat a Kanári-szigeteken

A hangolódás teljes mértékben úgy zajlik mint Európában bárhol, már november végén a boltokban, vendéglátóhelyeken, utcákon kint vannak a karácsonyi díszítések. Ami más itt Tenerifén, az a háttér. Ezalatt azt értem, hogy kicsit nekünk eleinte szürreális volt a Betlehem a pálmák között, vagy az, hogy a tengerparton napozók a fürdőruhához és napszemüveghez Mikulás sapkát húznak.

Mennyi az esélye egy tenerifei „fehér karácsonynak”? 

Havas Teide, karácsony
Havas Teide

A fehér karácsony-t is meg lehet valósítani, ha természet is úgy akarja. Hisz a sziget óriás vulkánját, ami 3718 méter magas, szokta hó is fedni. Bár az elmúlt pár évben nem volt jellemző, hogy hosszan tartó hóréteg kialakuljon rajta, de már velünk is történt meg olyan, hogy Dél-Tenerifén 28 fokban fürödtünk és közben a Teide havas csúcsán épp -11 fok volt. Ez a kettő légtávolságban kb 20 km-re van egymástól.

Ez is mutatja azt, ahogy mi is mondani szoktuk: Tenerifének ezer arca van.

Szeretnél olvasni a tenerifei szilveszter-ről is? Akkor kattints ide, szilveszter Tenerife szigetén!

Szeretnél többet megtudni a szigetről? Vásárold meg útikönyvünket.

Ha tetszett a karácsony-os blog cikkünk, bátran oszd meg, vagy ha esetleg kihagytunk volna valamit ami érdekelne titeket, kérjük írjátok meg nekünk.

Fedezd fel velünk Tenerifét.

Kerüld el a buktatókat, amik elronthatják a nyaralásod!

Legyen gondtalan Neked is a tenerifei pihenésed!

Töltsd le a kalauzunkat, és eláruljuk, mi az a 7+1 dolog, amivel garantálhatod, hogy a tenerifei nyaralásod életed egyik legszebb élménye legyen.
Tipp Tenerife