+36 29 998 555 (H.-P.: 10:00-18:00)

Turisztikai engedélyszám:  I-0004569.1      BFKH szám: TO-000103

Holidayintenerife.eu logo hosszúkás

Tenerife időjárás titkai

Tenerife időjárás szempontjából az egyik legrejtélyesebb sziget. Annyi időjárással kapcsolatos ellentétet még nem hallottunk máshol, mint itt.
S hogy mire gondolunk ez alatt? Mi az a 7 tény?
Nézzük meg visszafele számolva.

7. tény:

Tenerife déli városai, az Európai Unió egyik legkellemesebb évi átlag hőmérsékletét produkálja:

A tél még kellemesen meleg, viszont a nyár nem forró. Ez egy olyan csodás rész, ahol egész évben rövidnadrágot viselhetsz.
Ki ne álmodozna arról, hogy olyan helyen nyaraljon, ahol egész évben rövidben járkálhat. Ilyen városok például délen,
Los Cristianos, Las Americas, Costa Adeje vagy Los Gigantes időjárása és hőmérséklete, ezért ilyen tökéletes egész évben, mert rengeteg a napsütéses napok száma.

Ennek ellenére az első ellentét: mi ajánljuk mégis, hogy ne csak rövidet hozzatok magatokkal.
Hideg ruházattal is kell készülni? 
Igen, a következő pont ad rá magyarázatot.

6. tény:

 

A Tenerife szigetén található minimum 21 mikroklíma:

Az állítás igaz, mert a szigeten egyszerre több mikroklímát is megfigyelhetsz.
Gyakran merül fel a kérdés milyen az időjárás ma vagy most Tenerifén?
De itt tudni kell, hogy egyszerre több egymástól szélsőségesen különböző időjárás is egyszerre jelen lehet a szigeten.
Viccesen azt szoktam mondani, hogy míg máshol a hónapokhoz kötödnek az évszakok addig itt a helyekhez.

Itt még olyan csoda is megtörtént már velünk februárban, hogy míg Tenerife déli részén fürödtünk a 28 fokban, a Teide csúcsát hó takarta, és épp mínusz 11 fokot mutatott fentre a hőmérő. (Ez a két pont egymástól légvonalban alig 20 km távolságra helyezkedik el, mégis majdnem 40 fok különbség.)
De nem egyszer megtörténhet, hogy épp beborul felettünk az ég, bepattanunk az autóba és arrébb megyünk egy-két várossal, és már újra strand idő van.

Többek között ezért érdemes Tenerife szigetén az autóbérlés.

5. tény:

Dél naposabb, és észak sokkal zöldebb, avagy Tenerife az ellentétes időjárás hazája?

 

Miért is történik meg, ez a kissé ellentétes időjárási körülmény egy ilyen pici szigeten?
Egyszerű a válasz. Ezt a kis szigetet nyugattól keletig ketté vágja több hegység is, így az észak-keletről érkező passzát szelek által szállított felhők ennek ütközve kénytelenek az északi oldalt súlyt veszíteni. Ezért esik Tenerife északi felén többször és ezért Puerto de la Cruz, Orotava és La Laguna időjárása felhősebb és csapadékosabb. Így az északi rész zöldebb, míg a sziget déli fele jóval kopárabb és naposabb.

4. tény:

Ne figyeld a hőmérsékletet Tenerife szigetén:

Sokszor ismételjük ügyfeleinknek, hogy felesleges nézni az időjárás előrejelzés adatait legyen az 10 vagy 30 napos, főleg a Celcius-fokok tekintetében. Egyszerű az indok: míg a fokok a levegő hőmérsékletét mutatják, amit az óceán felől érkező szelek hűtenek, addig a hőérzet sokkal magasabb, Legyen szó Tenerife időjárás nyáron és télen is hasonló, persze a téli azért pár fokkal hüvösebb, de még mindig napozó idő.
Sokszor kérdezik október, december, február és április hőmérséklet  vagy január, március, május és november időjás milyen Tenerife szigetén.

Elhelyezkedésileg közel vagyunk az egyenlítőhöz, így a nap ereje sokkal nagyobb, ezért a hőérzetünk sokkal melegebbnek érzékeli a hőmérsékletet. Ezért van az, hogy a szigeten egész évben könnyen megéghet a bőre az embernek, ha nem figyel.
Érdemes, ezért a Tenerife időjárása tekintetében a további pontokat is figyelmesen átolvasni.

3. tény:

Tenerife vízhőmérséklete:

 

Az óceán vízhőmérséklete egész évben 20 és 25 celsius fok között ingázik. Így mind a 365 napon lehet benne fürdőzni. Még a téli hónapokban is, bár először hidegnek érzed, de pár perc után már nyugodtan úszkálhatsz benne.
Mi például minden évben karácsonykor és szilveszterkor is megmártózunk. Imádjuk, hogy egész évben alkalmas fürdésre és vízi sportokra is.

2. tény:

Calima, avagy a forróságot hozó „homokvihar”:

 

Sokszor olvasni a calima jelenségről a szigettel kapcsolatban, de mi is ez pontosan?
A calima nem homokvihar, hanem a Kanári-szigeteken így hívják a port szállító szelet. Ennek minden térségben, ahol ilyen jelenség található, saját neve van. Mivel Magyarországon ez ritka, ezért nekünk nincs is rá külön szavunk.

Na de mivel jár a Calima?

Általában a helyiek úgy mondják, hogy este érkezik meg, erős szél kíséretében, és másnap már a levegőben található részecskék a napsütés hatására felizzanak és forrósítják fel a levegőt.
Érdemes figyelni ilyenkor a levegőben száló por mennyiségét, mert már 50g/nm felett ajánlott zárt helyen maradni, vagy ha kint is vagyunk valamivel védeni magunkat.
Ekkor lecsökken a látótávolság is, attól függően mennyire poros a levegő.

 

 

1. tény:

A horizontális eső, Tenerife időjárás érdekesége:

 

Ezt a jelenséget főleg az Anaga-hegységrendszerbe figyelheted meg.
Mint említettük a passzát szelek pont ebből az irányból érik el a szigetet, és a felhők is itt találkoznak először a hegyekkel.
A hegyek csúcsai és a felhők közötti erősebb szél, az eső függőleges irányát változtatja át horizontálissá, innen a név.
Már többször is átéltük a fura jelenséget. Sőt volt már olyan is hogy playa de las Teresitas-on, Anaga lábánál található csodálatos parton fürödtünk napfényes időben, amikor elkezdett esni az eső.  Úgy, hogy felettünk tiszta volt az ég. Kicsivel arrébb, a hegyek csúcsától hozta oda az esőt a szél hozzánk.

Látjátok rengeteg hasznos dolgot lehet megtudni blogjainkból, ezért érdemes tanulmányozni őket és feliratkozni hírlevelünkre is az oldal alján.

Plusz egy a ráadás: Teide és a lencsefelhők

Ezt a látványos légköri jelenséget a lencsefelhőnek nevezik (altocumulus lenticularis). Ezek többnyire nagy kiemelkedések felett vagy mögött, az áramló levegőben kialakult állóhullám révén jönnek létre. Ennek megfelelően állófelhők, tehát nem mozdulnak el. 
Az esőt hozó front elvonulása után a felhőzet felszakadozik, a légnyomás egyenletesen és tartósan emelkedik. A front mögött a leszálló légmozgások veszik át az uralmat, ezek kilapítják és legömbölyítik a felhők széleit. Végül a szétterülő, lapos felhőformák lencse alakot öltenek. 

7+1 Tipp a tökéletes tenerifei nyaraláshoz

Legyen gondtalan Neked is a tenerifei pihenésed!

Egy nyaralás számos buktatót rejt, kerüld el ezeket már az elején! Ha azt szeretnéd, hogy fantasztikus legyen a tenerifei nyaralásod, akkor használd a kalauzunkat a tervezéséhez! Ezzel a 7+1 tippel garantáltan a legtöbbet hozod ki az utazásból, és csakis csodálatos élményekkel térsz majd haza!
Tipp Tenerife

 

Ha szeretnél egy jó applikációt, amin követheted akár a Tenerife szigetén zajló időjárás érdekességeit vagy mindennapi változásait, ajánljuk szeretettel a Windy nevű applikációt vagy a weboldalukat.

Windy Tenerife időjárás.

Vannak olyan helyek és sportok, amihez érdemes tudni az árapály változását Tenerife partjainál, hogyan változik.
Akad olyan tenerifei part, ahová apályban érdemes menni, de van olyan ahol a dagályban látványosabb.
Most ajánlunk egy oldalt, amit mi is használunk.
Árapály Tenerife.