+36 29 998 555 (H.-P.: 10:00-18:00)

Turisztikai engedélyszám:  I-0004569.1

Holidayintenerife.eu logo hosszúkás

ISMERD MEG A TENGERPARTI JELZŐZÁSZLÓK RENDSZERÉT.

A biztonságos strandoláshoz elengedhetetlen ismerni a tengerparti jelzőzászlók rendszerét, ezért összeszedtük nektek, hogy melyik zászló mit jelent pontosan.

Playa del Duque

Ez egységes, nemzetközi jelölési rendszer, amit a strandok állapotára használnak, a világ mindenhol, így a most megszerzett ismeretekkel bárhova utazol, érteni fogod mire figyelmeztetnek ezek a zászlók.

A  jelzőzászlók rendszere.

Összesen 6 féle zászlót kell felismerned, ami elengedhetetlen tudás a biztonságos fürdőzéshez. Ebből a hat féle zászlóból, amit most bemutatunk nektek, 3 leggyakrabban használttal fogsz találkozni, ami a piros,sárga és a zöld, és ha nagyon szép helyen jársz, ahol kiváló a vízminőség és a strandok állapota, mint nálunk Tenerifén, akkor a kék zászló lesz a +1 leggyakoribb amivel találkozni fogsz. Ennek a hat zászlónak az ismerete a legfontosabb. Vannak még más jelzések is, de azok már speciálisak, leginkább a vízisportólók számára adnak információt, mint oktatás van a vízben, vagy, tilos a szörfözés stb. ezeket a kellő időben, ha elkezdenél ilyen sporttal foglalkozni, az oktatók megismertetik veled. Ami most számodra fontos, az ez a 6 zászló amivel te találkozhatsz strandolás közben.

tengerparti jelzőzászlók
kék zászló

KÉK ZÁSZLÓ – TÖKÉLETES STRAND! Ez a zászló egy nemzetközi jelzése a kiválóan tiszta strandnak, és vízminőségnek. 14 ilyen minősítésű strand található Tenerife szigetén. (Olvass tovább, és megtudhatod melyik strandok rendelkeznek ezzel a minősítéssel.)

zöld-tengerparti-jelzőzászló.

ALACSONY KOCKÁZAT! Tökéletesen alkalmas a fürdőzésre. Tenerifén legtöbbször ezzel a zászlóval találkozhatsz.

Sárga tengerparti jelzőzászló.

MÉRSÉKELT KOCKÁZAT! Mérsékelt hullámzást, vagy áramlatot jelent. Óvatosságra int, de tökéletesen alkalmas a strandolásra.

piros-tengerparti-jelzőzászló

MAGAS KOCKÁZAT! Erős hullámzást, és áramlatokat jelent. Fokozott óvatosságra int, a parton tartózkodhatsz, de fürödni tilos. Az erős áramlatok miatt szívókutak alakulhatnak a vízben, ezért TILOS A FÜRDÉS. A parton tartózkodhatsz, napozhatsz sétálhatsz.

Lila-tengerparti-zászló.

VESZÉLYES TENGERI ÉLŐLÉNY VAN A VÍZBEN! Általában medúzaveszélyt jelent, ha ezt a zászlót látod, akkor tudd, hogy tilos a vízbe menni, és a parton tartózkodni.

fekete-tengerparti-jelzőzászló

FOKOZOTTAN VESZÉLYES! ZÁRVA! A fürdőzés, és a strandon tartózkodás is tilos, ÉS ÉLETVESZÉLYES. A LEGROSSZABB SZÍN AMIVEL TALÁLKOZHATSZ.

Ezek a jelzések egységesek, minden parton ugyanezt a zászlórendszert használják, szóval mostantól, nemcsak Tenerifén, hanem a a világ minden strandján el tudsz igazodni.

Tapasztalatunk szerint, a leggyakrabban ez a 3 zászló látható a partokon, a piros, zöld, és sárga. Illetve Tenerife szigetén 14 strand felel meg, és nyerte el a nemzetközi kék zászló minősítést. 

tenegrparti-zászlók-jelentései-színtévesztőknek
Kép:ColorADD jelkód használata a jelzőzászlóknál is Forrás: www.soldelsurtenerife.com

Színtévesztők, és színvakok számára is megkönnyítsék a tájékozódást, bevezették a ColorADD jelkód használatát is a zászlókon. Hozzávetőlegesen a teljes népesség 4,5%-a színvak, körülbelül 350 millió ember, ezért fontos, hogy azok számára is megkönnyítsék a tájékozódást akiknek pusztán a zászlók színei nem adnak információt.

A ColorADD egy jelkód, amely segíti a színvakokat a színek felismerésében, a portugál grafikus és a Minho Egyetem professzora, Miguel Neiva fejlesztette ki. Színeket és színkombinációkat reprezentáló geometriai formákból áll. Elsőként Tenerifén, 2019-ben a La playa de La Arena strandon kezdték el használni a jelzőzászlók esetében is ezt a rendszert, hogy a színtévesztők, és színvakok számára megkönnyítsék a tájékozódást a strandokon, így még biztonságosabb legyen a fürdőzés mindenki számára. A La Arena strand egyébként egy kék zászló minősítéssel rendelkező strand. Hogy ez mit is jelent pontosan? Nos, ez a legmagasabb minőségi fokozat, amit egy strand kaphat! Tiszta vízminőséget, rendezett környezetet, a strandok akadálymentességét jelenti, valamint oktatási és tájékoztatási felületek is elérhetőek ezeket a strandokon. Ezek a strandok a fenntarthatóság és környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve gondozzák a partot, és környezetét.

kék zászló
Forrás: https://www.banderaazulplayas.com/

Kék zászló minősítéssel rendelkező strandok Tenerifén 2023-as adatok szerint:

Adeje

El Duque

Torviscas

Arona

 • Las Vistas
 • El Camisón
 • Los Cristianos

GARACHICO

 • El Muelle 
 • Piscinas Naturales de El Caletón

Guía de Isora

 • Playa de La Jaquita

Los Realejos

 • El Socorro

Icod de los Vinos

 • San Marcos

San Cristóbal de La Laguna

 • Piscinas de Bajamar
 • Piscina Natural del Arenisco
 • Piscina Natural de Jóver

Tacoronte

 • La Arena (Mesa del Mar)

A Kék Zászló az Európai Környezeti Oktatási Alapítvány (FEE, Foundation for Environmental Education) által évente odaítélt kitüntetés azoknak a strandoknak és kikötőknek, amelyek megfelelnek egy sor olyan követelménynek, amelyek garantálják minőségüket a környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban. 

A kék zászló odaítélésekor ezeknek a szempontoknak kell megfelelnie a strandnak: a fürdővíz minőségét, a felhasználók tájékoztatását és oktatását, akadálymentesség, tisztaság.

 

playa la jaquita
Kép: Playa de la Jaquita Forrás: https://www.banderaazulplayas.com/

Nagyon jó példa a kék zászlóval rendelkező strandokra a Playa de la Jaquita, Alcalában.

La Jaquita, Alcalá (Guía de Isora-Tenerife) tengerparti városában található, kiváló példa Tenerife kék zászlós strandjaira. Nyugodt és átlátszó vizei, strandjainak sötét homokja és az Atlanti-óceán mellett egyedülálló természeti medencéket eredményező vulkáni eredetű képződmények nyújtotta kontraszttal lepi meg látogatóit.

Guía de Isoara városi tanácsa mindenféle szolgáltatást elérhetővé tett minden felhasználó számára, mind a strandon, mind a La Jaquita természetes medencéiben.

SZOLGÁLTATÁSOK A LA JAQUITA STRANDON, GUÍA DE ISORA, TENERIFE

A La Jaquita sétány természetes medencéinek teljes környezete mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, és szigorúan betartja a tisztaság, a biztonság és a környék kiegészítő szolgáltatásainak előírásait (adaptált fürdőszobák, függőágy szolgáltatás). A strandot Alcalá tengerparti városával összekötő sétányon kertes területek találhatók; játszóterek, sportpályák és a település három turisztikai információs irodájának egyike. Öltözőket, padokat, értékmegőrzőt,  kávézót, fürdőszobákat, minden öbölben vízimentőt, kioszkot, turisztikai információs irodát és zuhanyzós lábfürdőket is kínál.

A fürdőhelyhez kapcsolódó sétány előtt a Guía de Isora városvezetése több parkolóhelyet (kavicsos telkeket) alakított ki. Emellett pályákat is kialakítottak különféle sportok, például kosárlabda, röplabda vagy foci gyakorlására. A mozgássérültek számára teljesen felszerelt, kerékpárút, bio-egészségügyi park és tornapark, valamint több hidrogéles és megfelelő fertőtlenítésű játszótér is található itt.

 A La Jaquita strandjait és természetes medencéit összekötő szakasz festői szépségű, és ideális sportoláshoz, például szörfözésre, kerékpározásra, vagy egy egyszerű sétára a promenádon a naplementében.

A hasznos információ megosztása szeretteiddel, barátaiddal vagy ismerőseiddel a törődést jelenti, oszd meg te is ezt a hasznos információ velük, és segíts nekik tájékozódni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email