Ismerd meg a tengerparti jelzőzászlók rendszerét

2024.04.18 | Blog | 0 hozzászólás

A biztonságos strandoláshoz elengedhetetlen ismerni a tengerparti jelzőzászlók rendszerét, ezért összeszedtük nektek, hogy melyik zászló mit jelent pontosan.

1677193415943 1024x461 1

Ez egységes, nemzetközi jelölési rendszer, amit a strandok állapotára használnak, a világ mindenhol, így a most megszerzett ismeretekkel bárhova utazol, érteni fogod mire figyelmeztetnek ezek a zászlók.

A jelzőzászlók rendszere.

Összesen 6 féle zászlót kell felismerned, ami elengedhetetlen tudás a biztonságos fürdőzéshez. Ebből a hat féle zászlóból, amit most bemutatunk nektek, 3 leggyakrabban használttal fogsz találkozni, ami a piros,sárga és a zöld, és ha nagyon szép helyen jársz, ahol kiváló a vízminőség és a strandok állapota, mint nálunk Tenerifén, akkor a kék zászló lesz a +1 leggyakoribb amivel találkozni fogsz. Ennek a hat zászlónak az ismerete a legfontosabb. Vannak még más jelzések is, de azok már speciálisak, leginkább a vízisportólók számára adnak információt, mint oktatás van a vízben, vagy, tilos a szörfözés stb. ezeket a kellő időben, ha elkezdenél ilyen sporttal foglalkozni, az oktatók megismertetik veled. Ami most számodra fontos, az ez a 6 zászló amivel te találkozhatsz strandolás közben.

banderas playas ZASZLOK
 • kek-zaszlo

  KÉK ZÁSZLÓ – TÖKÉLETES STRAND! Ez a zászló egy nemzetközi jelzése a kiválóan tiszta strandnak, és vízminőségnek. 14 ilyen minősítésű strand található Tenerife szigetén. (Olvass tovább, és megtudhatod melyik strandok rendelkeznek ezzel a minősítéssel.)

 • zold-zaszlo

  ALACSONY KOCKÁZAT! Tökéletesen alkalmas a fürdőzésre. Tenerifén legtöbbször ezzel a zászlóval találkozhatsz.

 • sarga-zaszlo

  MÉRSÉKELT KOCKÁZAT! Mérsékelt hullámzást, vagy áramlatot jelent. Óvatosságra int, de tökéletesen alkalmas a strandolásra.

 • red-flag

  MAGAS KOCKÁZAT! Erős hullámzást, és áramlatokat jelent. Fokozott óvatosságra int, a parton tartózkodhatsz, de fürödni tilos. Az erős áramlatok miatt szívókutak alakulhatnak a vízben, ezért TILOS A FÜRDÉS. A parton tartózkodhatsz, napozhatsz sétálhatsz.

 • lila-zaszlo

  VESZÉLYES TENGERI ÉLŐLÉNY VAN A VÍZBEN! Általában medúzaveszélyt jelent, ha ezt a zászlót látod, akkor tudd, hogy tilos a vízbe menni, és a parton tartózkodni.

 • fekete-zaszlo

  FOKOZOTTAN VESZÉLYES! ZÁRVA! A fürdőzés, és a strandon tartózkodás is tilos, ÉS ÉLETVESZÉLYES. A LEGROSSZABB SZÍN AMIVEL TALÁLKOZHATSZ.

Ezek a jelzések egységesek, minden parton ugyanezt a zászlórendszert használják, szóval mostantól, nemcsak Tenerifén, hanem a a világ minden strandján el tudsz igazodni.

Tapasztalatunk szerint, a leggyakrabban ez a 3 zászló látható a partokon, a piros, zöld, és sárga. Illetve Tenerife szigetén 14 strand felel meg, és nyerte el a nemzetközi kék zászló minősítést.

2 1024x576 1
Kép:ColorADD jelkód használata a jelzőzászlóknál is Forrás: www.soldelsurtenerife.com

Színtévesztők, és színvakok számára is megkönnyítsék a tájékozódást, bevezették a ColorADD jelkód használatát is a zászlókon. Hozzávetőlegesen a teljes népesség 4,5%-a színvak, körülbelül 350 millió ember, ezért fontos, hogy azok számára is megkönnyítsék a tájékozódást akiknek pusztán a zászlók színei nem adnak információt.

A ColorADD egy jelkód, amely segíti a színvakokat a színek felismerésében, a portugál grafikus és a Minho Egyetem professzora, Miguel Neiva fejlesztette ki. Színeket és színkombinációkat reprezentáló geometriai formákból áll. Elsőként Tenerifén, 2019-ben a La playa de La Arena strandon kezdték el használni a jelzőzászlók esetében is ezt a rendszert, hogy a színtévesztők, és színvakok számára megkönnyítsék a tájékozódást a strandokon, így még biztonságosabb legyen a fürdőzés mindenki számára. A La Arena strand egyébként egy kék zászló minősítéssel rendelkező strand. Hogy ez mit is jelent pontosan? Nos, ez a legmagasabb minőségi fokozat, amit egy strand kaphat! Tiszta vízminőséget, rendezett környezetet, a strandok akadálymentességét jelenti, valamint oktatási és tájékoztatási felületek is elérhetőek ezeket a strandokon. Ezek a strandok a fenntarthatóság és környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve gondozzák a partot, és környezetét.

bandera azul tenerife 1024x683 1
Forrás: https://www.banderaazulplayas.com/

Kék zászló minősítéssel rendelkező strandok Tenerifén 2023-as adatok szerint:

Adeje

El Duque

Torviscas

Arona

Las Vistas
El Camisón
Los Cristianos
GARACHICO

El Muelle
Piscinas Naturales de El Caletón
Guía de Isora

Playa de La Jaquita
Los Realejos

El Socorro
Icod de los Vinos

San Marcos
San Cristóbal de La Laguna

Piscinas de Bajamar
Piscina Natural del Arenisco
Piscina Natural de Jóver
Tacoronte

La Arena (Mesa del Mar)

A Kék Zászló az Európai Környezeti Oktatási Alapítvány (FEE, Foundation for Environmental Education) által évente odaítélt kitüntetés azoknak a strandoknak és kikötőknek, amelyek megfelelnek egy sor olyan követelménynek, amelyek garantálják minőségüket a környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban.

A kék zászló odaítélésekor ezeknek a szempontoknak kell megfelelnie a strandnak: a fürdővíz minőségét, a felhasználók tájékoztatását és oktatását, akadálymentesség, tisztaság.

playa la jaquita
Kép: Playa de la Jaquita Forrás: https://www.banderaazulplayas.com/

Nagyon jó példa a kék zászlóval rendelkező strandokra a Playa de la Jaquita, Alcalában.

La Jaquita, Alcalá (Guía de Isora-Tenerife) tengerparti városában található, kiváló példa Tenerife kék zászlós strandjaira. Nyugodt és átlátszó vizei, strandjainak sötét homokja és az Atlanti-óceán mellett egyedülálló természeti medencéket eredményező vulkáni eredetű képződmények nyújtotta kontraszttal lepi meg látogatóit.

Guía de Isoara városi tanácsa mindenféle szolgáltatást elérhetővé tett minden felhasználó számára, mind a strandon, mind a La Jaquita természetes medencéiben.

SZOLGÁLTATÁSOK A LA JAQUITA STRANDON, GUÍA DE ISORA, TENERIFE

A La Jaquita sétány természetes medencéinek teljes környezete mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető, és szigorúan betartja a tisztaság, a biztonság és a környék kiegészítő szolgáltatásainak előírásait (adaptált fürdőszobák, függőágy szolgáltatás). A strandot Alcalá tengerparti városával összekötő sétányon kertes területek találhatók; játszóterek, sportpályák és a település három turisztikai információs irodájának egyike. Öltözőket, padokat, értékmegőrzőt, kávézót, fürdőszobákat, minden öbölben vízimentőt, kioszkot, turisztikai információs irodát és zuhanyzós lábfürdőket is kínál.

A fürdőhelyhez kapcsolódó sétány előtt a Guía de Isora városvezetése több parkolóhelyet (kavicsos telkeket) alakított ki. Emellett pályákat is kialakítottak különféle sportok, például kosárlabda, röplabda vagy foci gyakorlására. A mozgássérültek számára teljesen felszerelt, kerékpárút, bio-egészségügyi park és tornapark, valamint több hidrogéles és megfelelő fertőtlenítésű játszótér is található itt.

A La Jaquita strandjait és természetes medencéit összekötő szakasz festői szépségű, és ideális sportoláshoz, például szörfözésre, kerékpározásra, vagy egy egyszerű sétára a promenádon a naplementében.

A hasznos információ megosztása szeretteiddel, barátaiddal vagy ismerőseiddel a törődést jelenti, oszd meg te is ezt a hasznos információ velük, és segíts nekik tájékozódni.