+36 29 998 555 (H.-P.: 10:00-18:00)

Turisztikai engedélyszám:  I-0004569.1      BFKH szám: TO-000103

Holidayintenerife.eu logo hosszúkás

Tenerife észak: Látványosságok és program lehetőségek

Tenerife észak: Látványosságok és program lehetőségek

Észak Tenerife a sziget másik csodákkal teli része. Akár kevesebb mint egy óra kocsikázással máris egy teljesen más látvány tárul szemeid elé. Szinte olyan érzés fog el, mintha egy másik földrészre érkeztél volna. Míg a sziget déli része a folyamatosan meleg és napfényes időjárásról híresült el, addig az észak a fenomenális erdőkről, túra útvonalakról, bársonyos fekete-homokos tengerpartokról, és hegyekről. Ha te is szívesen ellátogatnál Tenerife északi részére. Olvasd el tippjeinket, hogy ne maradj le semmilyen fontos látnivalóról.

Hogyan töltsd idődet Tenerife északi részén?

Határtalan túrázás, botanikus kertek, állatkert, vulkanikus kőzetből álló természetes medencék, és fekete-homokos tengerpart. Csak néhány lehetőség a sok közül, amiket Tenerife északi részén felfedezhetsz. Nézzük át őket részletesen.

Loro Park

A Loro Park Puerto de la Cruz városában található, ahol az állatkert meglátogatása után még számos más látványosságot is találhatsz, amiről az alábbiakban írunk.

A Loro Parkban megfigyelheted a hatalmas gorillákat, fehér tigriseket, vagy oroszlánfókákat. Életnagyságban találkozhatsz cápákkal, ahogy átsétál az óriás akvárium alatti alagúton, így úgy érezheti magát, mintha az óceán méllyén tartózkodna. Részt vehet 15-20 perces szórakoztató előadásokon is, ahol az állatok és határtalan képességeik kapják a főszerepet.

Ha nem csak az állatokat, de a növényeket is szereted, akkor biztosan el fog kápráztatni az orchidea-ház és a papagájok erdeje, ahol szabadon sétálhatsz színes madarak között függőhidakon, miközben a trópusi dzsungeles növényzetet is megfigyelheted.

Loro park
Loro park

Anaga, túra-paradicsom

Anaga hegyvonulata egy valódi kánaán a túrázás és a természet szerelmeseinek. Számtalan túraútvonalat találhatsz a környéken, melyek 1-2 órástól akár 8-9 órásig is terjedhetnek. A séta során gyönyörködhetsz a csodálatos zöld növényzetben, a meredező hegyekben, és élvezheted a tiszta, óceáni levegőt.

Még ha el is eredne az eső, akkor is egyedülálló élményben lesz részed, hiszen Anagában egy ritka jelenség figyelhető meg ilyenkor, aminek a neve “horizontális eső”. Ennek a különlegessége az, hogy az eső egy pára függönyt alkot a völgyekben, ami a szél fújása miatt esés közben oldalra is mozog. Ez egy olyan látvány, amit nem sok helyen figyelhetsz meg a világon.

Ha elég magasra túrázol, vagy csak leparkolod az autót egy magasabb ponton, akár azt is megfigyelheted, ahogy a felhő a hegy csúcsán, mint egy vízesés, a hegy egyik oldaláról átbukik a másik oldalra. 

Anaga hegység tengerpartjaihoz érve, mint például Playa de Benijo, olyan széles, lassan mélyülő és selymesen puha fekete-homokos tengerpartokat találhatsz, ahol még a sétálás is élvezetes.

Tenerife őslakosai guancsok

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz városa egy igazi kis ékszerdoboz, amit északról az Atlanti-óceán, délről pedig hatalmas, és hirtelen emelkedő hegyek határolnak. A turisták megérkezése előtt a Puerto de la Cruz a mezőgazdaságáról volt híres, amiről a mai napig az itt megtermesztett növények, és a környékbeli Valle de la Oratova tanúskodik, ahonnan a legtöbb tenerifei borhoz használt szőlő származik.

A városkában sétálgatva elbámészkodhatsz az Oratova régióra jellemző fa erkélyes házak között.

Purto de La Cruz-ban találhatsz például az óceán-vízzel töltött, fehér falú medencéket, amik a Lago Martiánez nevet viselik. Ez a mesterségesen kiépített medence, és kert komplexum 100.000 négyzetméteren terül el, és számos szigetecskét, éttermet és kertet is felölel. A területet vulkanikus fekete sziklák díszítik, és a medencéből közvetlenül csodálhatja az Atlanti-óceán hullámait.

Ezeken kívül itt találhatod a sziget egyik legszebb botanikus kertjét is (Jardín Botanico), amit anno 1788-ban alapítottak trópusi növények termesztése és a helyi kanári-szigeteki növényvilág megőrzése céljából. A látogatók számára hatalmas területet, 40,000 négyzetméternyi részt tettek látogathatóvá, míg a kert további épületei növénytani és kutatási célt szolgálnak.

San Cristóbal de la Laguna

Az itt lakók által szimplán La Laguna névvel illetett város Tenerife második legnagyobb települése. Ami igazán különlegessé teszi La Lagunát az az, hogy 1999 óta az óvárosi részét az UNESCO világörökség részeként tartják számon. A város a guancsok – Tenerife őslakosai – kezébe tartozott mindaddig, amíg a kasztíliaiak le nem igázták őket az 1490-es években. Vallási és kulturális központként is használták, ezért rengeteg templomot találhatunk a városban. Ezért is nevezik például a Kanári-szigetek Firenzéjének.

Ebben a városban található a sziget egyetlen egyeteme is, ami körülbelül 30.000 hallgatót számlál.

San Cristóbal de la Laguna városából ered a Kanári-szigetek egyik leghíresebb szellemtörténete is, ami egész Spanyolország területén közismert. A legenda szerint a 16. században Catalina Lecaro-t, aki egy kanári-szigeteki és olasz kereskedő család sarja, akarata ellenére egy nagyon gazdag helyi öregemberhez adták szülei. Mivel nem akart hozzámenni, az esküvőjük napján a kastélyuk területén található gödörbe vetette magát. Mivel öngyilkosságot követett el, a Keresztény egyház nem engedte, hogy vallási szertartás keretein belül temessék el a temetőben, ezért holttestét az egyik szobában ásták el, ami 1993 óta Tenerife történelmi múzeumaként szolgál. Beszámolók szerint többen is látták szellemét a múzeum falai között.

Garachico

Garachicot sokan Tenerife legszebb és egyben legviszontagságosabb városának nevezik. Azok közé a városok közé tartozik, amit nem szabad senkinek sem kihagynia, ha a szigeten jár. A városka több, mint 300 éves, és valóban olyan hangulata van, mintha alapítása után megállt volna az idő, és mintha eredeti pompájában sétálhatnánk a házak között. 

Viszont amennyire szép, annyira kegyetlen vele a természet is, hiszen az 1706-os vulkánkitörés teljesen tönkretette a kikötőt és a házakat is. A kitörés előtt Garachico volt a sziget fővárosa, de a hatalmas károk és felújítási munkálatok miatt át tették a központot Santa Cruz de Tenerife-be. 

Ám nem csak a lávával kellett megküzdeniük, hanem sáskákkal, áradásokkal, és betegségekkel is, így valóban olyan, mintha az Ószövetség alapjául szolgált volna a város története.

Garachico-t meglátogatva fürödhetsz a természetes módon kialakult vulkanikus medencékben, melyeket az óceán hullámzása tölt fel, így egy nyugodt, hullám-mentes, mégis sós vizű medencéből figyelheted meg a várost, vagy a szemeid elé táruló végtelen óceánt.

La Orotava

Orotava egy város és egy régió is egyben Tenerife északi részén. Orotava régió területe a legnagyobb az egész szigeten, egészen a Teide csúcsáig húzódik. A város óvárosi része 1976 óta az európai kulturális örökségek közé tartozik. A helyiek erőfeszítéseinek köszönhetően megalapítása óta igyekeznek az épületek eredeti kinézetét fenntartani, így a mai napig megfigyelhetjük a jellegzetes faerkélyes házakat.

Icod de los Vinos – El Drago

Icod de los Vinos városában találhatod a híres Drago fát, ami a saját fajtájában a legidősebb és legnagyobb példány. Eddig a kutatók még nem tudták megállapítani a pontos életkorát, de nagyjából 800-1000 évesre becsülik. A maga 18 méteres magasságával és magasztos, tiszteletet parancsoló látványával mindenkinek kicsit eláll a lélegzete, mikor meglátja.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen más programokat használhatsz ki nyaralásod alatt, nézd meg weboldalunk Programok szekcióját, vagy inspirálódj további cikkeinkből.

Nézd meg a szigetről készült videónkat.

Kerüld el a buktatókat, amik elronthatják a nyaralásod!

Legyen gondtalan Neked is a tenerifei pihenésed!

Töltsd le a kalauzunkat, és eláruljuk, mi az a 7+1 dolog, amivel garantálhatod, hogy a tenerifei nyaralásod életed egyik legszebb élménye legyen.
Tipp Tenerife